Nawyki żywnościowe podczas pandemii

Jak blokady Covid wpłynęły na nasze nawyki żywieniowe? Projektanci Brini Fetz i Lisa Langmantel spróbowali odpowiedzieć na to pytanie za pomocą serii ośmiu martwych natur.

Rok po rozpoczęciu pierwszej blokady projektanci przyjrzeli się bliżej ubiegłorocznym planom posiłków. „W naszej pracy jako projektantów w obszarze żywności kluczowe jest ciągłe śledzenie trendów społecznych i kulturowych. Kiedy media społecznościowe dosłownie zostały zalane przepisami na zakwasie i chleb bananowy, zastanawialiśmy się, jak okoliczności blokady zmieniły nasze preferencje żywieniowe i nawyki żywieniowe”.

Dzięki badaniom, również opartym na duńskim raporcie kulinarnym i ankiecie na swoich kanałach na Instagramie, dwójka projektantów mogła zaobserwować szereg zjawisk. Zawęzili wyniki do 8 głównych tematów, które zostały zwizualizowane w serii ośmiu zdjęć, uchwyconych przez austriacką fotografkę Angelę Lamprech

ZAKWAS



DOMOWE GOTOWANIE
Gotowanie stało się jedną z najczęstszych rozrywek. Nowy czas wykorzystaliśmy na spróbowanie bardziej skomplikowanych przepisów ikulinarnych eksperymentów – Instagram został podbity w mgnieniu oka obrazami zakwasów, domowego chleba i pizzy. Nieuchronnie, domowe gotowanie znacznie wzrosło w okresach blokady. Według ankiety przeprowadzonej przez projektantów na ich kontach na 
Instagramie, włoskie dania z makaronu zostały wybrane jako ulubiony posiłek podczas blokady.


IDŹ NA DANIE
Inni poświęcili dodatkowy czas na trening, dbanie o siebie poprzez zbilansowaną dietę lub wprowadzanie nowych zdrowych nawyków docodziennego życia. W poszukiwaniu wysokiej jakości żywności i pomocy lokalnym producentom wzrosła świadomość świeżych i regionalnych produktów. Ale dla wielu z nas przygotowanie kilku posiłków dziennie było również wyzwaniem. Często śniadania lub lunche 
zostały zastąpione niezdrowymi przekąskami.



ZDROWE JEDZENIE



KUP LOKALNIE



PRZEKĄSKI
Pandemia Covid doprowadziła również do znacznego wzrostu ilości jedzenia na wynos i dostaw. Jednym z największych skutków blokadybyła niemożność życia społecznego, możliwego tylko przez ekran. Wirtualne picie było jednym z najbardziej charakterystycznych 
nowych nawyków związanych z blokadą.


NA WYNOS

Brini Fetz i Lisa Langmantel użyli monochromatycznych kolorów i powtórzeń w stylizacji obrazów, aby odzwierciedlić powtarzające 
się rutyny i monotonię dni podczas blokady.



MAKRO DRINKI


Zapraszamy do zobaczenia prac https://lamprecht.biz